Subvencije Ministarstva privrede za MSPP

Tri nova javna poziva Ministarstva privrede staviće malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima (MSPP) na raspolaganje čak 1,7 milijardi dinara bespovratnih sredstava, sa kojima će biti podržani razvojni projekti, početnici u poslovanju i nabavka opreme.

Za podsticanje preduzetništva kroz razvojne projekte, Ministarstvo je opredelilo 500 miliona dinara sredstava, a program je kombinacija granta u visini 20% investicije i povoljnog kredita Fonda za razvoj u visini preostalih 80%. Zarad ravnomernog razvoja svih delova zemlje, Ministarstvo će preduzećima iz najnerazvijenijih opština odobravati učešće subvencije do 30% vrednosti investicije.

Za početnike u biznisu i firme u početnoj fazi razvoja, Ministarstvo je odvojilo 200 miliona dinara subvencija, a i ovaj program je kombinacija granta od 30% investicije, i povoljnog kredita Fonda za preostalih 70% ulaganja. I ovde će se odobravati veća bespovratna sredstva za firme iz nerazvijenih opština u visini do 40% investicije.

U okviru podrške za nabavku nove opreme, Ministarstvo je opredelilo čak milijardu dinara bespovratnih sredstava. U okviru ovog programa raspisan je i javni poziv za partnere u sufinansiranju, odnosno za banke i lizing kuće, koji će biti otvoren do 11. februara. Po okončanju izbora partnera, Ministarstvo će raspisati i javni poziv za za dodelu subvencija za mala i mikro preduzeća, preduzetnike i zadruge, koji će se sastoji od granta u visini 25% vrednosti opreme, 70% troškova obezbediće finansijski partneri kreditom ili lizingom, dok će preostalih 5% biti investicija samog preduzeća.

Iz Ministarstva privrede poručuju da je, zbog velikog interesovanja privrede za ovaj vid podrške, konkursna dokumentacija iz godine u godinu sve jednostavnija, a raspoloživa sredstava sve veća, čime se obezbeđuje stalna sistemska podrška sektoru MSPP, unapređenje njihove konkurentnosti i modernizacija proizvodnje, podrška za započinjanje i širenje biznisa i otvaranje novih radnih mesta, što sve zajedno bitno doprinosi ukupnom privrednom rastu zemlje.

Javni pozivi će biti otvoreni do utroška raspoloživih sredstava, a najkasnije do kraja godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор