Dojče banka napokon na stazama profita

U svom poslednjem saopštenju Dojče banka navodi da je u prošloj godini zabeležila prvi neto profit još od 2014. godine, iako je četvrti kvartal bio slab usled niza bitki na više frontova i sve glasnijih spekulacija o spajanju sa Komercbankom.

Dobit banke od 341 milion eura u 2018. je ispod predviđanja ekonomskih analitičara koji su u anketi Rojtersa prognozirali da će dostići novo od 461 milion eura. Sem toga, banka je u četvrtom kvartalu prošle godine pretrpela gubitak od 409 miliona eura.

– Povratak Dojče banke na staze profita pokazuje da smo na pravom putu. Sada je naš prioritet naredni korak, a to je da u ovoj godini ne samo uštedimo troškove, već i da investicije usmerimo u rast. Cilj nam je da značajno povećamo profitabilnost u tekućoj godini i nadalje – izjavio je glavni izvršni direktor banke Kristijan Seving.

Neto prihodi Dojče banke iznosili su 25 milijardi eura za celu godinu, a samo za poslednji kvartal 5,5 milijardi. Koeficijent osnovnog kapitala (Tier 1), koji ukazuje na snagu banke, pao je na 13,6 posto u 2018. godini, u odnosu na 14 procenata sa kraja 2017.

Godišnji neto prihodi u sektoru investicionog bankarstva istovremeno su pali za 8 posto, a pad od 14 procenata zabeležio je i sektor upravljanja imovinom. Organizacioni deo koji se bavi upravljanjem imovinom prošle godine se suočio sa “teškim” tržišnim uslovima, zbog čega je imovina u četvrtom kvartalu pala za 5 posto, navode u Dojče banci, a prenosi Rojters.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор