Bosch povećao prihode i planira nova zapošljavanja

Prošlogodišnji rezultati Bosch Grupe potvrdili su rekordan nivo iz 2017. godine, sa ostvarenom prodajom od 77,9 milijardi eura, uprkos slabosti tržišta i teškim ekonomskim uslovima.

Na rezultate prodaje nemačke grupacije značajno su uticali negativni efekti deviznog kursa u iznosu od 2,1 milijarde eura, što je, nakon usklađivanja kursnih razlika, svelo rast na 4,3 procenta.

– Uprkos ekonomski nepovoljnom okruženju, kompanija Bosch je ostvarila dobre rezultate tokom 2018. godine, a prodaja i rezultati su ponovo na rekordnom nivou – izjavio je za medije Volkmar Dener, predsednik Upravnog odbora kompanije Robert Bosch GmbH, komentarišući preliminarne rezultate kompanije.

U 2018. godini Bosch je prodao ukupno 52 miliona svojih proizvoda koji imaju mogućnost umrežavanja, što je za 37 posto više nego prethodne godine. Dobit od poslovanja dostigla je pre oporezivanja (EBIT) nivo od 5,3 milijarde eura, što će EBIT marži iz poslovanja obezbediti nivo od 6,9 posto.

– Uprkos teškim ekonomskim uslovima koji se očekuju, Bosch želi da se razvija bolje od tržišta i da obezbedi visok nivo prihoda. Planiramo da sve naše poslovne sektore učinimo još konkurentnijim, tako da možemo da finansiramo širenje našeg tehnološkog vođstva, a time i budućnost kompanije – poručio je Štefan Azenkeršbaumer, finansijski direktor i zamenik predsednika Upravnog odbora.

Kada je pitanju elektromobilnost, Bosch je u autonomnu vožnju uložio 4 milijarde eura uz procenu da će u 2025. godini prodaja dostići 5 milijardi eura. Pored toga, kompanija planira da do 2021. godine zaposli čak 4.000 stručnjaka za veštačku inteligenciju.

– Za ovu godinu predviđamo globalni ekonomski rast od 2,3 posto, a naša oprezna prognoza takva je zbog brojnih tekućih geopolitičkih dešavanja, kao što su nerešeno pitanje Bregzita i različiti trgovinski konflikti. Pored toga, agresivne ekonomske politike protekcionizma u formi kaznenih tarifa ili povlačenja iz sporazuma o slobodnoj trgovini podrivaju potrošnju i ulaganja – objasnio je Azenkeršbaumer.

I pored toga, u Boschu se nadaju da će se tokom tekuće godine razvijati bolje od tržišta i da će, uprkos znatnim direktnim ulaganjima, nastaviti da obezbeđuju visok nivo prihoda, navodi se u saopštenju kompanije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор