Dojče banka sprema velika otpuštanja

Sa 120 miliona eura neto profita u prvom tromesečju ove godine, Dojče banka je zabeležila pad od čak 79 posto u odnosu na prošlu godinu, zbog čega najavljuje značajno smanjenje radne snage.

Do kraja 2018. godine banka će značajno smanjiti broj radnika u sektoru korporativnog i investicionog bankarstva, kao i u oblasti infrastrukture. Takođe, planirano je i smanjivanje aktivnosti u trgovanju obveznicama i akcijama, naročito u SAD i Aziji, javlja TV mreža „CNBC“.

Dojče banka se našla „pod lupom“ akcionara budući da uzastopno već tri godine beleži gubitke koji su u prošloj godini dostigli iznos od 497 miliona eura. U odnosu na kraj prethodne godine, banka je u prvom tromesečju 2018. zabeležila niže prihode u svim oblastima poslovanja.

Ukupni prihodi nemačke banke sa sedištem u Frankfurtu opali su za 5 posto, na 7 milijardi eura, pod uticajem aprecijacije eura prema dolaru i manjih prihoda u korporativnom i investicionom bankarstvu, koji su niži za 13 posto međugodišnje, i nalaze se na nivou od 3,8 milijardi eura.

Prihodi u poslovima upravljanja imovinom smanjeni su za 10 posto, a u privatnom i komercijalnom bankarstvu za 2 posto. Zajednički akcionarski kapital Tier 1 (CET1) je sa 14 procenata opao na 13,4 posto.

Nedavno imenovani novi glavni izvršni direktor Dojče banke Kristijan Zeving je istakao potrebu prilagođavanja poslovne strategije u nekoliko oblasti, navodeći da „nema vremena za gubljenje, jer trenutni prihodi nisu prihvatljivi za akcionare“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор