Dojče banka upozorava investitore u kriptovalute

Globalni šef Glavne investicione kancelarije „Dojče banke“ za upravljanje imovinom, Markus Miler, upozorava investitore u bitkoin da uvek treba da imaju na umu probleme kao što su visoka volatilnost, moguće manipulacije cenama, gubitak ili krađa podataka.

U intervjuu za njujoršku agenciju “Blumberg”, Miler je naglasio da Dojče banka trenutno ne savetuje ulaganje u virtuelne valute, prenosi „Raša tudej“.

– To je samo za investitore koji spekulativno ulažu. Mi to ne preporučujemo, jer postoji realan rizik od potpunog gubitka – rekao je Miler i dodao da nedavni rast cena digitalnih valuta odražava puno mašte koja se rukovodi trenutnom situacijom na tržištu.

On smatra da je potrebna veća regulativa, sigurnost i transparentnost kako bi kriptovalute bile ustanovljene kao klasa neke vrste aktive.

– Važna pitanja kao što su odgovornost i dokumentacija su nejasna. Još uvek smo na samom početku u toj oblasti. Kompanije koje emituju kriptovalute treba da rade zajedno s regulatorima, a kada budu uspostavljeni bezbednost i poverenje, kriptovalute se mogu vrednovati kao utvrđena klasa imovine – kaže Miler i dodaje da se nada da će preko potrebna kontrola u ovoj sferi postojati za pet do deset godina od sada

Šef odeljenja za investicije u Dojče banci ističe da ne razume zašto većina poklonika kriptovaluta negativno komentariše potrebu donošenje regulative koja bi trebalo da štiti od zloupotreba i kriminala.

On je ukazao da je tradicionalni novac podržan osnovnom ekonomskom snagom zemlje i zlatom, a kriptovalute bi mogle da funkcionišu kao sredstvo očuvanja vrednosti (sigurno utočište) jedino ukoliko kompanije koje ih emituju imaju održiv poslovni model.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор