Nemački radnici blokiraju zemlju

Desetine hiljada nemačkih radnika industrijskog sektora je već drugi dan u celodnevnom štrajku, sa zahtevom za povećanje plata i smanjenje broja radnih sati.

Sindikat industrijskih radnika „IG Metal“ prethodno je pozvao svoje članstvo da stupi u potpunu obustavu rada do petka. Inače, nemački radnici traže od svojih poslodavaca osmoprocentno povećanje plata u periodu od 27 meseci za ukupno 3,9 miliona radnika metalskog i inženjerskog sektora, prenosi agencija „Rojters“.

Juče je započelo štrajk oko 68.000 radnika u 80 kompanija, među kojima su i „Folksvagen“, „Ford“ i „MAN“, a očekuje se da bi do sutra broj kompanija u štrajku trebalo da poraste na oko 260, a da se štrajkačima pridruže i radnici „Dajmlera“ i „Poršea“, saopštio je sindikat.

Prema računici nemačkog ekonomskog instituta „DIW“, štrajkovi metalskih radnika mogli bi da koštaju kompanije 62 miliona eura izgubljenih prihoda dnevno, pod pretpostavkom da svaki od oko 50.000 radnika, odnosno 200 radnika prosečno po kompaniji, zaustavi rad na jedan dan.

Pored zahteva za veće plate, IG Metal takođe traži da se broj radnih sati nedeljno smanji sa 35 na 28, a da se smenski radnici i oni koji skraćeno rade zbog brige o deci i starima u porodici, posle dve godine mogu vratiti na puno radno vreme.

Poslodavci su štrajkačima ponudili povećanje plata od 6,8 posto, ali su odbili zahtev za smanjenje broja radnih sati, osim ukoliko radnici uz to prihvate i mogućnost povećanja radnog vremena u slučajevima kada za tim ima potrebe.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор