Metalcima se pridružili i radnici Dajmlera

U sindikalnoj borbi za veću platu i kraću radnu nedelju za sve nemačke metalske radnike, juče je oko 10.000 radnika automobilske kompanije “Dajmler AG” prekinulo rad na sat vremena stupivši u štrajk.

U nemačkoj jugozapadnoj pokrajini Baden-Viremberg u jučerašnjem štraku je učestvovalo i oko 4.000 radnika drugih kompanija, a za danas su najavljeni štrajkovi upozorenja i u još nekim fabrikama, među kojima je i proizvođač kućnih aparata “Mijele”.

Nemački sindikat “IG Metal” zahteva od poslodavaca povećanje zarada za 6 posto za ukupno 3,9 miliona radnika metalskog i tehničkog sektora, uključujući tu i automobilsku industriju, javlja agencija „Rojters“.

– Privreda beleži odličan rast, jer radnici kao što su i ovde u Dajmleru, dobro rade svaki dan. Povećanje plata za šest posto je odgovarajuće i radnici neće pristati na dva posto veće plate – naglasio je šef regionalnog ogranka “IG Metal” sindikata Roman Zicelsberger na skupu ispred fabričkih kapija Dajmlera u Zindelfingenu blizu Štutgarta.

U sindikatu napominju da bi radnici trebalo da imaju skraćenu radnu sedmicu sa 35 na 28 sati, ukoliko treba da brinu o deci, starijim ili bolesnim članovima porodice, kao i da imaju pravo da se nakon dve godine vrate na redovno radno vreme.

Poslodavci su, međutim, odbacili zahtev za skraćenje radne nedelje, uz tvrdnju da radnici u industrijskom sektoru imaju kraću radnu sedmicu od svojih kolega u drugim zemljama. Oni su, pri tom, iskazali zabrinutost da bi dalje skraćenje moglo ugroziti konkurentnost Nemačke.

Sindikat IG Metal je u saopštenju naveo da je od početka ove godine više od 376.000 radnika u nemačkom tehničkom sektoru stupilo u štrajk.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор