Sunovrat bitkoina za 25 posto

Za samo jedan dan vrednost vodeće virtualne valute bitkoina oslabila je za čak 25,1 procenat i sada je, prvi put od 1. decembra, na nivou nižem od 10.500 dolara, pokazuju podaci elektronske platforme za kriptovalute „Koinmarketkep“.

Vrednost bitkoina se srozala nakon što je južnokorejski ministar finansija Kim Dong-Jeon izjavio da i dalje postoji mogućnost zabrane trgovanja kriptovalutama u toj zemlji. On je najavio da će vlada uskoro izaći sa merama za borbu protiv „iracionalnog“ investicionog ludila povezanog sa kriptovalutama.

Bitkoin je od sredine decembra, kada je dostigao rekordnu vrednost od 20.000 dolara, oslabio za više od 40 procenata, zbog čega je njegova tržišna kapitalizacija umanjena za 125 milijardi dolara, prenosi agencija „Rojters“.

Inače, bitkoin je decentralizovani sistem zasnovan na „blokčejn“ tehnologiji, koju uz pomoć kompjutera može da emituje svaki učesnik i kreira nove blokove sistema. Koncept ovog sistema prvi put je prikazan javnosti u novembru 2008. godine.

Početkom avgusta prošle godine bitkoin je podeljen na klasični bitkoin i „bikoin keš“ zbog sporova i novih softverskih unapređenja, a u cilju ubrzanja procesa transakcija, prenosi agencija „Srna“.

Vrednost ostalih digitalnih valuta takođe je pala na tržištu. Druga po snazi virtuelna valuta etereum je izgubila 7,8 posto svoje vrednosti i sada se nalazi na nivou od 1.190,45 dolara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор