Polovina prekovremenog rada u Nemačkoj nije plaćena

U prošloj godini zaposleni u Nemačkoj su bili prinuđeni da provode mnogo više vremena na radnom mestu od propisanog, te su „nagomilali“ više od dve milijarde prekovremenih radnih sati, od čega je polovina ostala neplaćena.

Sindikati smatraju da je takva praksa skandalozna i upozoravaju da broj prekovremenih sati dostiže nivo koji je štetan po zdravlje zaposlenih, prenosi dnevnik „Rajniše post“.

Nemački radnici su prošle godine proveli na poslu 2,127 milijardi prekovremenih sati, što je najviša vrednost zabeležena u protekloj deceniji, a od tog broja jedna milijarda sati je ostala neplaćena, saznaje se iz odgovora nemačke vlade na poslanička pitanja.

Prema podacima nadležnog ministarstva, broj prekovremenih sati je za 11 posto veći nego u 2016. godini, kada su Nemački radnici radili 1,9 milijardi sati duže od regularnog radnog vremena. Rekord je zabeležen 2007. godine, kada je ostvareno 2,131 milijardi prekovremenih sati, ili za četiri miliona više nego 2017.

Svaki zaposleni je prošle godine u proseku ostvario oko 27 plaćenih i neplaćenih prekovremenih radnih sati, ili oko 0,6 sati nedeljno. Takav trend se očigledno nastavlja, jer je u prvoj polovini ove godine broj prekorevemih sati već dostigao 1,1 milijardu.

Prošle godine je većina zaposlenih radila prekovremeno, smatrajući da posao drugačije ne mogu da obave. Oko 15 posto njih je navelo da je na radom mestu ostajalo duže zbog ljubavi prema poslu, a svega 5 posto ispitanih je reklo da su želeli veća primanja.

Sindikati procenjuju da su na osnovu neplaćenih prekovremenih sati nemačka preduzeća u prošloj godini uštedela preko 36 milijardi eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор