Pobeda nemačkog sindikata metalaca

Spor najvećeg nemačkog sindikata industrijskih radnika „IG Metal“ i poslodavaca, koji je prošle sedmice rezultovao nizom celodnevnih štrajkova, završen je dogovorom i prihvatanjem svih zahteva štrajkača.

Predstavnici sindikata metalaca i poslodavaca u jugozapadnoj saveznoj državi Baden-Virtemberg, koja važi za glavni nemački industrijski centar, dogovorili su se juče o povećanju radničkih plata za 4,3 posto počev od 1. aprila. Dogovor će važiti u celoj zemlji, a odnosiće se na ukupno 3,9 miliona industrijskih radnika u Nemačkoj, prenosi agencija „Asošiejted pres“.

Štrajkači su se, pri tom, uspešno izborili i za pravo na smanjenje radnih časova na 28 sati nedeljno, u maksimalnom trajanju do dve godine, zbog nege člana porodice. S druge strane, poslodavci će imati pravo da većem broju radnika nego do sada, uvedu radnu nedelju dužu od 40 sati. Obe strane su se dogovorile da sporazum ostaje na snazi do marta 2020. godine.

Nemački metalski radnici su prošle nedelje u mnogim fabrikama organizovali celodnevne štrajkove zahtevajući od poslodavaca povećanje plata za 8 posto tokom 27 meseci, navodeći kao argument najbrži rast nemačke ekonomije u šest godina i rekordno nisku nezaposlenost.

Sindikat je takođe tražio i da radnici koji moraju da se staraju o deci ili starijim srodnicima dobiju pravo na skraćeno radno vreme sa 35 na 28 časova nedeljno, s tim da posle dve godine mogu da se vrate na puno radno vreme, što je bio prvi takav sindikalni zahtev još od 1984. kada su se radnici nakon sedmonedeljnih štrajkova izborili za skraćenje radne nedelje sa 40 na 35 časova.

Tokom pregovora poslodavci su štrajkačima nudili povećanje plata od 6,8 posto, ali su odbijali zahtev za kraćim radnim vremenom, osim ukoliko bi i njima bilo omogućeno da povećaju radno vreme kada je to potrebno. Takođe su odbacili i ideju da obezbede izvesnu nadoknadu plate za radnike koji rade kraće.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор