Kako ujediniti 25 hiljada srpskih sindikata!?

made-in-germany-rs-asns

Povodom 1. maja i dana rada, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić potvrdila je da evidentno postoje podele između 25 hiljada registovanih sindikata u Srbiji.

– Sindikati dele sudbinu države i društva. Ukoliko je naša regulativa, takva kakva je, onda neće doći do promena. Potrebno je da politička elita bude spremna da menja zakone kako bi sindikati u Srbiji efikasno delovali – kaže ona, gostujući na TV „B92“.

Predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković naglasio je da su Izmene zakona o radu nastale pod evrposkim uticajima i uticajem drugih sindikata. Po njegovom mišljenju, glavni razlog zbog kojeg radnicima privatnici nisu privlačni kao državne firme, jeste problem isplate plata.

– Statistički gledano, mi imamo veću zaposlesnost nego pre dve godine. Jedno vreme smo pokušavali da se izborimo sa neplaćanjem radnika, tako da poslodavac bude kažnjen ukoliko ne isplaćuje plate. Ali sada se pitmo zašto država, umesto plaćanja poreza i doprinosa, ne stavi na prvo mesto isplatu plata, kao što to već primenjuju mnoge države. Prvo što poslodavac treba da uradi je da plati porez državi i da isplati radnike, ali se često dešava da radnici ostaju zakinuti – navodi Atanacković.

Ranka Savić je navela da veliki problem u srpskom društvu predstavlja i zapošljavanje partijskih kadrova.

– Moramo da otpustimo partijske kadrove i da ostavimo one radnike koji su na tim položajima 10 ili 15 godina. Takođe, potrebno je promeniti percepciju koju mnogi imaju o sindikatima, jer je shvatanje da sindikat služi za organizaciju putovanja i slavlja, i toga ima svuda, a takvo shvatanje bi trebalo da bude prevaziđeno – objašnjava Savićeva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор