Sačuvati nemačke firme kako bi nastavile ulaganja

Generalni direktor „Hemofarma“ i predsednik Nemačko-srpske privredne komore (AHK Serbien) Ronald Zeliger je izjavio da su neke nemačke kompanije zainteresovane i spremne da investiraju u Srbiju, ali da je najvažnije da se postojeće sačuvaju kako bi nastavile ulaganja.

– Nemačka je jaka u automobilskoj industriji, pa su nemački investitori zainteresovani za pravljenje komponenti, delova za automobile, kao i za ulaganja u metalurškoj industriji. Međutim, bitno je da onima koji su već ovde bude dobro i da oni ponovo ulažu. Recimo Hemofarm, mi stalno ulažemo dosta novca i radimo na otvaranju novih radnih mesta – rekao je Zeliger gostujući na „RTS-u“.

Nedavno sprovedeno istraživanje AHK je pokazalo da građani Srbije posmatraju nemačke investitore kao najdominantnije, odnosno da svaki treći građanin najviše ceni kompanije iz nemačke, što je, po Zeligerovim rečima, iznenađujuće i ohrabrujuće.

Na pitanje šta se može očekivati od nedavno usvojenog zakona o dualnom obrazovanju, s obzirom na to da takav sistem postoji u Nemačkoj, on je naveo da su se nemački investitori „radovali i navijali za taj zakon“.

– Postoji borba za dobre radnike, a ohrabrujuće je da možemo da napravimo te dobre radnike. Sada treba da isplaniramo kurseve za edukaciju, kao bi mogli da očekujemo edukovane ljude koji znaju da rade na CNC (kompjuterski kontrolisanim) i drugim zahtevnim mašinama – rekao je Zeliger i dodao da u Srbiji postoji manjak stručnih radnika, zbog čega nemačke firme žele da takvima pruže dobre uslove za rad u Srbiji.

On je istakao da je i sam prošao dualno obrazovanje, a da danas ima zadovoljstvo da radi u Srbiji i vodi „Hemofarm“, kompaniju koja posluje u okviru nemačke „Štada grupe“. Predsednik AHK Srbija je ovom prilikom podsetio da u našoj zemlji posluje oko 400 nemačkih kompanija sa ukupnim ulaganjima od oko 2 milijarde eura, i da zapošljavaju oko 30.000 radnika.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор