Sertifikati za 17 ambasadora „Pasoša kompetencija“

Predstavnici Nemačke organizacije za međunarodnu tehničku saradnju (GIZ) juče su dodelili sertifikate savetnicima za „Pasoš kompetencija“, novi instrument za povećanje zapošljivosti u Srbiji.

Grupu od 17 sertifikovanih savetnika, odnosno ambasadora Pasoša kompetencija u Srbiji, čine predstavnici devet organizacija civilnog društva sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa osetljivim i teško zapošljivim kategorijama stanovništva, navodi se u saopštenju GIZ-a.

Po rečima projekt menadžerke sektorskog fonda „GIZ ORF MMS“ Amre Muratović, kao novi regionalni instrument zapošljavanja osetljivih kategorija, Pasoš kompetencija će se, nakon Bosne i Hercegovine, sprovoditi i u Srbiji.

– Ovaj instrument će se koristiti kao podrška marginalizovanim, osetljivim kategorijama i povratnicima u zemlje Jugoistočne Evrope. U BiH se Pasoš kompetencija sprovodi poslednjih pet godina, ali ne sa ciljem zapošljavanja, već unapređenja sistema nefomalnog učenja. Iako originalno nije kreiran kao instrument zapošljavanja, Pasoš kompetencija postigao je efekte i u tom segmentu – objasnila je Muratovićeva i dodala da je od 2.000 klijenata 11 posto napravilo korake ka samozapošljavanju, 15 posto se zaposlilo, 21 procenat se vratio učenju, dok je 15 posto njih dobilo unapređenje, rekla je Muratović.

Uvođenje Pasoša kompetencija realizuje se u okviru projekta „Stvaranje prilika za zapošljavanje ugroženih grupa kroz poboljšanje opštinskih usluga“, uz finansijsku podršku Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovodi ga GIZ u okviru „Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu – Modernizacija opštinskih usluga“, navodi se u saopštenju.

Svečanoj dodeli sertifikata Pasoš kompetencija prisustvovali su predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Nacionalne službe za zapošljavanje, sa kojom se u narednom periodu planira potpisivanje memoranduma o saradnji na realizaciji projekta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор