Nemačka centralna banka i berza završile blokčejn probu

Nemačka centralna banka i Nemačka berza uspešno su završile probu novih rešenja za poravnanja, zasnovanih na blokčejn tehnologiji, koju su započele još 2016. godine, navodi se u izveštaju berze od 25. oktobra.

Cilj zajedničkog istraživanja dve institucije bio je da se na blokčejnu zabeleži “životni ciklus” izdavanja obveznica, poravnanja, izdavanja i otkupa akcija, prenosa gotovine (uključujući i digitalne valute), transfera između učesnika na tržištu i rešavanja gotovinskih plaćanja, navodi se u saopštenju, a prenosi “cointelegraph”.

U okviru “Hyperledger Fabric-a” i “Digital Asset-a” testirani su obim transakcija i brzina proizvodnog sistema, a pomoću distribuiranog registra (DLT) i rešenja za finansijski sektor. Autori izveštaja naglašavaju da su se osnovne tehnologije stalno poboljšavale tokom probe, zbog čega su neki rezultati testiranja postali zastareli.

Izveštaj je istakao ključne prednosti i nedostatke blokčejn tehnologije, kao što su visoka latentnost pojedinih tehnologija i visok nivo korišćenja procesora (CPU), dok se veća otpornost i niži troškovi izmirenja obaveza smatraju prednostima zbog zajedničke baze podataka.

U zaključku dve institucije se poručuje da decentralizovana rešenja treba prilagoditi potrebama finansijskog tržišta. Takođe je primećeno da su pružaoci blokčejn usluga ili DLT rešenja poboljšali ponudu i značajno razvili specijalizovani softver za posebnu upotrebu, prilagođavajući blokčejn određenim zahtevima.

Ovim povodom, član izvršnog odbora Nemačke centralne banke Bukard Balz je izrazio očekivanja da će se “brzi razvoj nastaviti” i dodao da vidi potecijal za široku primenu. On je rekao da se autorizovan pristup koji uzima u obzir zahteve finansijskog sektora od samog početka, pokazao kao ispravan.

Inače, britanski startap “Setl” nedavno je dobio odobrenje francuskog tržišnih regulatora hartija od vrednosti za vođenje centralnog registra na bazi blokčejna, što znači da bi se uskoro mogao povezati sa platformom “Target2”, panevropskom mrežom Evropske centralne banke za brza međunarodna plaćanja i poravnanje hartija od vrednosti, vrednom milijardu dolara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор