Nemačka banka naplaćuje štednju, druga ukida naplatu

Nemačka najveća banka po visini depozita, “Hamburger Sparkasse”, od septembra naplaćuje naknadu od 0,4 posto svojim štedišama koji na računu imaju više od 500.000 eura, a takav potez opravdava visokim troškom likvidnih sredstava.

Na sličan korak kao i nemačka banka odlučila se i švajcarska državna banka “Postfinance”, koja će klijentima sa depozitom većim od 500.000 franaka naplaćivati “kaznu” u visini do jedan posto na iznos koji prelazi taj limit.

Budući da se radi o državnoj banci koja ne može samostalno da vodi politiku pri pozajmljivanju novca, na raspolaganju nije imala mnogo opcija za smanjenje tereta negativnih kamatnih stopa. Naime, ukoliko drže depozite na računu u Švajcarskoj nacionalnoj banci, poslovne banke plaćaju penale od 0,75 posto.

Ovakvim merama centralne bankarske institucije su nameravale da podstaknu poslovne banke na veće odobravanje kredita, a u slučaju Švajcarske i da spreče pritisak na franak. U Evropskoj centralnoj banci (ECB) negativne kamatne stope iznose 0,4 procenta.

“Manje banke u Nemačkoj i Švajcarskoj i dalje se muče s pronalaženjem odgovora na negativne kamatne stope koje su centralne banke nametnule pre nekoliko godina. Zbog toga je nekoliko njih poslednjih dana najavilo nove strategije: neke uvode, neke otkazuju, a neke menjanju „kaznene“ kamatne stope na štednju, navodi agencija “Blumberg”.

Naime, u Nemačkoj je istovremeno “Hamburger Volksbank” povukla odluku o kažnjavanju štednje veće od pola miliona eura sa 0,2 posto naknade, što obrazlažu činjenicom da je veći broj štediša pogođenih ovom merom povukao svoje depozite, pa je u banci ostalo svega nekoliko klijenata sa računima većim od 500.000 eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор