„Smederevska jesen” prepuna zabave

Najveća svetkovina u slavu grožđa u Srbiji, 131. “Smederevska jesen”, protiče ispunjena mnogobrojnim zabavnim sadržajima, dečijim pozorišnim predstavama, nastupima folklornih grupa i hora “Kolibri”, koncertima filmske muzike i viteškim turnirima.

Najznačajnija turističko-privredna manifestacija u regionu posvećena grožđu i vinu smederevskog vinogorja, ove godine se održava od 6. do 9. septembra, a startovala je “Smederevskim karnevalom” koji je prodefilovao gradskim ulicama, nakon čega je u Malom gradu Smederevske tvrđave izvedena opera “Karmina Burana” hora i orkestra Radio-televizije Srbije.

Manifestacijom je obuhvaćena i privredna i poljoprivredna izložba, a planirano je i održavanje koncert filmske muzike i viteškog turnira. Na svečanosti zatvaranja manifestacije, u nedelju uveče u Malom gradu biće organizovan koncert pod nazivom “Smederevo grade od starina” na kome će nastupiti pevači domaće muzike.

Organizatori festivala, Grad Smederevo i Centar za kulturu, i ove, kao i svake godine, očekuju posetu više destina hiljada gostiju. Kako navode, za programe je iz budžeta izdvojeno više od pet miliona dinara.

Međutim, program ovogodišnje 131. “Smederevske jeseni” je nedelju dana pre početka predstavljen na društvenim mrežama, bez ikakve konferencije za novinare i zvaničnog predstavljanja, a najave nema ni na internet-portalu Grada, javljaju „Večernje novosti“.

Prva slična manifestacija održana je u Smederevu krajem 19. veka, dok je posleratna “Smederevska jesen” organizovana 1960. godine, kada je po prvi put upotrebljen naziv koji se koristi i danas.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор