Nemačka reformiše radno zakonodavstvo

U težnji ka povećanju konkurentnosti na tržištu rada, Ministarstvo finansija nemačke savezne države Hessen intenzivno radi na reformi strogog radnog zakonodavstva za radnike s visokim primanjima, a takva akcija nailazi na otpor moćnih nemačkih sindikata.

Plan ministarstva Hessena, savezne države u kojoj su finansijski centar Frankfurt i sedišta nekih od najvećih nemačkih korporacija, ima za cilj da pojednostavi sistem dugih i skupih suđenja u slučaju kada kompanije daju otkaz elitnim radnicima. Novi zakonski predlozi u slučaju prevremenog raskida ugovora o radu nalažu nagodbu.

Reforma se odnosi i na nadogradnju prošlogodišnjeg predloga koji se ticao bankarskog sektora, podnetog u momentu kada su finansijske kompanije počele da razmišljaju o preseljenju svojih zaposlenih iz Britanije nakon bregzita, podseća agencija „Rojters“.

U decenijama nakon Drugog svetskog rata nemački zakoni koji štite radnike pomogli su stabilizaciji privrede, međutim prema rečima kritičara, takođe su i kočili njen rast. Zagovornici novih zakonskih rešenja koja bi se odnosila na sve industrije, kažu da su ona više u skladu s nemačkim Ustavom.

– Ima mnogo ljudi kojima je potrebna zaštita, i morali bi da garantujemo takvu zaštitu na tržištima rada. Međutim, ima i onih kojima ona ne treba, a mi moramo da garantujemo da nemačko tržište rada ostane konkurentno na međunarodnom nivou – kaže Markus Becker-Melching iz Nemačkog udruženja banaka.

Ovakav potez Nemačke delom je i odgovor na francuske reforme koje sprovodi predsednik Emanuel Makron kako bi povećao fleksibilnost tamošnjeg tržišta rada. Međutim, novi zakonski predlozi nailaze na otpor moćnih nemačkih radničkih sindikata uplašenih od domino efekta koji bi uticao na smanjenje prava u široj radno-sposobnoj populaciji.

– To bi dovelo do povećanja broja zahteva poslodavaca za daljim ustupcima, a postoji bojazan i od opšteg labavljenja zaštite prilikom otkaza za ostale grupe zaposlenih – rekao je Jan Duscheck iz sindikata „Verdi“ i predstavnik radnika u nadzornom odboru „Dojče banke“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор