Nemačka smanjuje socijalu imigrantima iz EU

made-in-germany-rs-ljudi-lanac

Kao odgovor na učestale zahteve da vlada bude oštrija prema doseljenicima, Nemačka je usvojila novi zakon o smanjenju socijalnih davanja za nezaposlene imigrante iz zemalja članica EU.

Po novom zakonu, koji parlament tek treba da usvoji, pre nego što steknu pravo na socijalna primanja, građani zemalja članica EU, koji nikada nisu radili u Nemačkoj, prvo će morati da sačekaju pet godina, javlja agencija “Frans pres”.

– Jasno je da svako ko ovde živi, radi i plaća doprinose, ima pravo i na primanja iz našeg socijalnog sistema. Ali, za one koji ovde nikada nisu radili, a računaju na državnu finansijsku pomoć da bi preživeli, primenjuje se princip po kojem bi socijalna primanja trebalo da potražuju od zemlje iz koje potiču – objasnila je ministarka rada Andrea Nahles.

U skladu sa usvojenim nacrtom zakona, nezaposleni građani EU će moći da dobijaju socijalnu pomoć u Nemačkoj samo ukoliko su legalno živeli u toj zemlji najmanje pet godina. Međutim, svi oni koji su ugroženi ovom izmenom zakona imaće pravo samo na jednomesečnu pomoć za preživljavanje.

Podaci savezne Agencije za zapošljavanje pokazuju da je u junu ukupno 474.000 imigranata iz zemalja EU primilo socijalnu pomoć u Nemačkoj, iako nisu svi bili nezaposleni, a zahteve za socijalnu pomoć najviše su podnosili državljani Poljske, Bugarske i Rumunije.

Na ovako strogu meru vlada se odlučila nakon što je prošle godine savezni sud zaključio da svaki građanin EU ima pravo na socijalna primanja posle šest meseci provedenih u zemlji, a takva odluka je pojačala strahove od „socijalnog turizma“ i razgnevila nemačke opštine koje se već bore sa finansijskim teretom zbog prošlogodišnjeg rekordnog priliva migranata i izbeglica.

Na ovaj način nemačka vlada se trudi da pokaže kako je svesna zabrinutosti glasača zbog migracija, a u trenutku kada je rastuće protivljenje “politici otvorenih vrata” kancelarke Angele Merkel podstaklo rast političkog rejtinga populističke, antimigrantske partije “AfD”.

Građanima EU Nemačka je omiljeno odredište, gde ih prema zvaničnicim podacima trenutno živi oko 4,1 milion. Na drugom mestu je Velika Britanija sa oko tri miliona imigranata iz Unije, podseća francuska agencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор