Dojče banka optužena za pranje 185 mlrd. $

Dojče banka pokušava da se odbrani od novih optužbi o pranju novca, nakon što je Fajnenšel tajms objavio da je najveća nemačka banka „oprala“za sporne fondove Danske banke, vredne 35 milijardi dolara više nego što se isprva mislilo.

Ovaj iznos treba dodati na svotu od 150 milijardi dolara koje je, navodno, od 2007. do 2015. godine Dojče banka „oprala“ za estonsku filijalu Danske banke, što bi značilo da je upravljala sa četiri petine protoka novca klijenata Danske banke iz Rusije i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, navodi britanski list citirajući izvore upoznate sa istinom.

Portparol Dojče banke je odbio da komentariše ove navode, ali je ipak rekao da u nadležnost Dojče banke nije da proverava klijente Danske banke, istakavši pri tom, da su poslovne veze sa tom bankom prekinute 2015. godine, prenosi agencija Rojters.

– Proteklih godina stalno smo jačali napore protiv pranja novca i utaje poreza – izjavio je tim povodom Džejms fon Moltke, glavni finansijski direktor nemačke banke.

Dojče banka se, takođe, trenutno nalazi i pod ranije pokrenutom istragom povodom malverzacija u slučaju povezanom sa skandalom poznatim kao „Panamski papiri“, zbog čega su nemački istražitelji prošle nedelje proveli dva dana u pretresanju frankfurtske kancelarije ove banke, kako bi ustanovili da li su njeni radnici pomagali određenim klijentima pri otvaranju bankarskih računa u poreskim oazama.

Uzbunjivač koji je obavestio vlasti o navodnom pranju novca, u koje je umešana i Danska banka, prošlog meseca je izvestio da je toj banci jedna velika evropska banka pomogla u obradi sumnjivih transakcija vrednih do 150 milijardi dolara. Izvor koji je direktno upoznat sa ovom problematikom tvrdi da se navodi odnose upravo na Dojče banku, navodi Rojters.

Iz Dojče banke je povodom novog slučaja optužbi saopšteno da je banka samo obrađivala uplate za Dansku banku, kao i da su prekinuli veze sa tom bankom nakon što su identifikovali sumnjive transakcije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор