MEB platforma za 15 miliona električnih VW-a

Nemački auto-gigant Volkswagen (VW) kreće u “električnu ofanzivu” u kojoj će ključnu ulogu imati MEB mehanička platforma, naročito konstruisana za proizvodnju električnih automobila.

Kako najavljuju iz automobilske kompanije, MEB osnova je specijalno projektovana kako bi podržala proizvodnju i do 15 miliona vozila koja će pokretati električne baterije, prenosi agencija Rojters.

Do 2023. godine VW planira da u elektrifikaciju svojih modela i uvođenje sistema autonomne vožnje ukupno investira preko 12,5 milijardi dolara, od čega će čak 10 milijardi biti opredeljeno za razvoj i proizvodnju automobila na struju.

Svi budući Folksvagenovi električni automobili iz familije I.D. biće zasnovani na pomenutoj MEB mehanici. Pri tome, MEB platforma će u ponudi imati dva različita međuosovinska rastojanja, što će Folksvagenovim inženjerima omogućiti da na njoj konstruišu električne automobile različitih širina.

Električne pogonske baterije smeštene su u podu automobila, vozila će u standardnoj verziji imati prenos na zadnje točkove, a u ponudi će biti i opcija pogona na sva 4 točka. Većina budućih električnih VW-a imaće gotovo idealan raspored mase po osovinama (50:50).

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор