DSD Noel predvodi rekonstrukciju prevodnice na Đerdapu

Nemačka kompanija DSD Noel predvodiće konzorcijum koji će izvoditi radove na rekonstrukciji brodske prevodnice Hidroelektrane Đerdap 1, a vrednost ovih radova procenjena je na 27 miliona eura.

Za posao rekonstrukcije brodske prevodnice izvođač je izabran na međunarodnom tenderu, nakon što je Evropska investiciona banka (EIB) obavestila Ministarstvo građevinarstva da nema primedbi na tenderski postupak, čime je potvrđeno da je javna nabavka sprovedena u skladu sa najvišim evropskim standardima, poručuju iz Ministarstva.

Pored nemačke firme DSD Noel, u konzorcijumu koji će izvoditi radove našle su se i dve domaće firme: Feromont i Elektromontaža, ističe se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a prenosi agencija “Beta”.

U rekonstrukciju brodskih prevodnica na HE Đerdap 1 i HE Đerdap 2 biće ukupno uloženo oko 55,5 miliona eura, za šta je novac obezbedilo Ministarstvo građevinarstva iz zajma Evropske investicione banke i Connecting Europe Facility (CEF) fonda Evropske unije.

Inače, prevodnica na HE Đerdap 1 nije rekonstruisana od kako je puštena u rad 1970. godine, pa će sa ovom revitalizacijom njen radni vek biti produžen za najmanje 25 godina. Radovi bi trebalo da počnu u septembru sledeće godine, a da se okončaju za oko godinu dana.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор