Biokatalizator čisti vodu od boja i toksina

Naučni tim na čelu sa profesorom dr Zoranom Vujčićem sa beogradskog Hemijskog fakulteta, u saradnji sa IHTM Centrom za hemiju i Istraživačko-razvojnim centrom kompanije Krušik iz Valjeva, napravili su kompozitni biokatalizator (KOBI) za prečišćavanje otpadnih voda od boja i toksina.

Ovaj biokatalizator specifična je kombinacija biofiltera dobijenih od biomasa mikroorganizama, agrootpada i drugih kompozitnih materijala koji mu poboljšavaju mehaničke osobine. Na prošlogodišnjoj, 35. Međunarodnoj izložbi pronalazaka, novih tehnologija i industrijskog dizajna “Pronalazaštvo-Beograd 2018”, ova inovacija je nagrađena zlatnom medaljom.

– Na laboratorijskoj skali testirana je velika količina adsorbenasa različitog porekla sa različitom efikasnošću uklanjanja široke palete nama dostupnih boja. Prednost ove inovacije je u tome što se za svaki tip otpada može naći praktično, prilagodljivo i optimizovano rešenje za brzo uklanjanje boja i ksenobiotika sa efikasnošću od preko 90%, a u nekim slučajevima čak 99,5% – kažu u Krušiku, a prenosi eKapija.

Inovativni biokatalizator je već uspešno primenjen u prečišćavanju otpadnih voda farbare HK Krušik u Valjevu, a može se primeniti i u drugim industrijskim granama, kao što je tekstilna industrija. I pored toga, ovaj izum još uvek nije doživeo svoju komercijalnu realizaciju.

HK Krušik planira da problem svojih otpadnih voda reši nabavkom postrojenja za preradu. Istraživačko-razvojni centar Krušika trenutno se bavi izradom i implementacijom projekata koji su usmereni na inovativne tehnološke postupke sa manjim troškovima proizvodnje. Cilj su ušteda vode, ulja i soli, povećana energetska efikasnost kroz praćene uštede energije, zaštita životne sredine i rešavanje otpada, naročito kroz tehnološka rešenja za tretiranje neopasnog otpada i dobijanje nove upotrebne vrednosti.
– Imamo spremne projekte sa kojima možemo da konkurišemo za javne pozive Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ili nekih drugih institucija. Takođe, razvijamo saradnju i sa drugim insitucijama koje se bave naukom i primenom u privredi – poručuju iz Krušika.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор