Laboratorija za kontrolu mleka napokon akreditovana

Nakon višegodišnjeg odugovlačenja zbog konstantnog problema sa prisustvom povećanog procenta aflatoksina u srpskim žitaricama i mleku, Nacionalna referentna laboratorija za kontrolu mleka napokon je dobila akreditaciju i sada će moći da se bavi poslom zbog kog je i osnovana.

Akreditaciono telo Srbije dodelilo je u četvrtak sertifikat o akreditaciji kojim se potvrđuje da je „Nacionalna referentna laboratorija za bezbednost hrane, hrane za životinje i ispitivanje kvaliteta mleka kompetentna za obavljanje poslova ispitivanja bezbednosti hrane, shodno obimu dodeljene akreditacije“.

Time je Nacionalnoj laboratoriji za kontrolu mleka i formalno omogućeno da sprovodi superviziju kvaliteta mleka na čitavoj teritoriji Srbije, odnosno da obavlja poslove službene kontrole, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a prenose srpski mediji.

Kako je najavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, plan države je da do aprila naredne godine u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji uspostavi kontrolu za više od 95 odsto proizvoda koji se koriste u ishrani stanovništva.

Inače, konstantno povećano prisustvo aflatoksina u prethodnim godinama uticalo je i na promene propisa u proizvodnji mleka. Krajem februara 2013. izmenjen je pravilnik po kome se umesto 0,05 dozvoljena koncentracija aflatoksina „popela“ na 0,5. Reakcija potrošača nije izostala, što je mlekarama napravilo gubitke. Početkom jula sledeće godine dozvoljena granica aflatoksina je spuštena na evropski standard od 0,05, ali je nakon 15 dana pravilnik opet izmenjen, a nivo toksina ograničen na 0,25, što je pet puta više nego u EU, a upola niže nego na drugim međunarodnim tržištima. U januaru 2015. pokušano je da se granica vrati na 0,05, ali je to trajalo svega desetak meseci, a dozvoljena koncentracija je ponovo vraćena na 0,25 mikrograma po litru.

Sistem nacionalne referentne laboratorije čine četiri jedinice: “banka biljnih gena”, laboratorija za fitosanitarnu kontrolu, laboratorija za bezbednost hrane i laboratorija za mleko. Za sve laboratorije čiji je osnivač Republika, iz budžeta Evropske unije je od 2004. godine do danas uloženo 15 miliona eura, od čega samo za opremanje i rekonstrukciju laboratorija u Direkciji za nacionalne referentne laboratorije oko 7,8 miliona, dok je iz budžeta Srbije izdvojeno 3,6 miliona eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор