Prosečni rezultati Nemačke na zaštiti klime

Iako je Nemačka važila za jednu od vodećih zemalja u svetu po pitanju zaštite klime, na nedavnoj konferenciji o klimi u poljskim Katovicama predstavljene su svetske rang-liste čiji autori kažu da Nemačka sada spada samo u prosek.

– Naš indeks zaštite klime pokazuje da je privrženost Pariskom sporazumu o klimi velika, ali da nema dovoljno političke volje da se učine neki konkretni koraci kako bi on bio sproveden u delo. Tu više nema izgovora, jer sva rešenja već postoje i plativa su – kaže Jan Burk iz organizacije za zaštitu životne sredine Džermanvoč, koji je i jedan od autora ovog izveštaja.

U Svetskom savetu o klimi i Ekološkom programu Ujedinjenih nacija upozoravaju da bi količina štetnih gasova hitno morala da se smanji, kako bi se sprečilo zagrevanje Zemlje za više od dva stepena, za šta više nema mnogo vremena. Samo se ove godine globalna emisija uglje-dioksida povećala u poređennju sa 2017. za 1,6 posto, prenosi Dojče vele.

Autori izveštaja su ostavili prazna prva tri mesta na rang listi, jer nijedna zemlja ne preduzima dovoljno na zaštiti klime, na četvrtom mestu je Švedska, a na petom Maroko. Švedska je profitirala od korišćenja obnovljivih izvora energije i povoljnih nivoa emisije CO2, dok je Maroko na putu da za dve godine uspešno zadovolji 42 posto svojih energetskih potreba iz obnovljivih izvora.

U kategoriji „dobrih” našli su se još i Indija na 11. mestu i Evropska unija kao celina na 16. mestu. Unija ima vrlo prosečne vrednosti kada je reč o emisiji štetnih gasova i energetskoj efikasnosti, ali njena klimatska politika ima dobre ocene, prvenstveno mere predviđene za postizanje ciljeva zaštite klime do 2030. kao i namera Evropske komisije za postizanje klimatski neutralnog snabdevaja energijom do 2050. godine.

– S obzirom na nazadovanje SAD kada je reč o klimatskoj politici, EU bi morala da preuzme novu vodeću ulogu. Temelj za to je postavila Evropska komisija, a sada zemlje-članice, pre svega Nemačka, ne bi trebalo da se ispreče – rekao je prilikom predstavljanja ovog izveštaja u Katovicama Štefan Zinger iz organizacije za zaštitu klime Klajmejt ekšn netvork (CAN).

Na začelju liste našle su se mnoge države G20, kao, na primer, Japan (42), Rusija (52), Kanada (54), Australija (55), a na poslednja dva mesta su SAD (59) i Saudijska Arabija (60). Nemačka je u sredini liste samo zahvaljujući trendu u poslednjih desetak godina, a koji je sada zaustavljen.

– Nemačka se polako kreće ka začelju liste jer je fotovoltaika doživela gotovo krah, a sa energijama iz obnovljivih izvora stvari ne stoje dobro jer se zbog političkih odluka sve manje investira u elektrane sa turbinama na vetar – kaže predsednik Enerdživoč grupe Hans-Jozef Fel.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор