Nemačka polovinu svoje struje dobija iz obnovljivih izvora

U Nemačkoj je u ovoj godini gotovo polovina ukupne električne energije proizvedena iz obnovljivih izvora, javlja portal energylivenews.

Podaci specijalizovanog nemačkog Instituta Fraunhofer pokazuju da je u najvećoj evropskoj privredi od početka 2019. do sada iz obnovljivih izvora energije proizvedeno čak 47 procenata ukupne struje isporučene u javnu mrežu.

Ovakav rezultat nemačkog energetskog sektora po pitanju udela „zelene“ energije znatno je bolji u odnosu na isti period prošle godine, kada je količina struje dobijene iz obnovljivih izvora učestvovala sa 40,6 procenata u ukupnoj proizvodnji.

U mesecu maju ove godine rezultat je bio još impresivniji, sa 20,2 teravatsata (TWh) električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora, u poređenju sa 19,6 teravatsata struje dobijene iz tradicionalnih energenata, pa je „obnovljivi udeo“ u ovom mesecu dostigao nivo od čak 50,7 posto.

U poređenju sa istim periodom 2018. godine, u Nemačkoj je od januara do maja ove godine neto proizvodnja struje iz vetroparkova porasla za 18,7 procenata, dok je proizvodnja solarnih elektrana bila manja za 4,8 posto.

Količina struje dobijene iz nuklearnih elektrana u istom periodu je porasla za 3,8 posto, dok je udeo električne energije dobijene iz lignita istovremeno opao za 17,1 procenat, a iz kamenog uglja za ča 22,4 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор