Nemcima za praznike plaćali da troše struju

U Nemačkoj su cene električne energije u nedelju i ponedeljak za mnoge građane otišle ispod nule, jer je ponuda premašila potražnju, javlja „Nju Jork Tajms“.

Nemačka je poslednjih godina uložila više od 200 milijardi dolara u obnovljive izvore energije, prvenstveno u solarnu i energiju vetra. U danima male potražnje za strujom, kao kada vikendom ne rade velike fabrike, ili tokom neobično sunčanih dana, centrale šalju u električnu mrežu više struje nego što treba potrošačima, a do tog nesklada dolazi jer su solarna i energija vetra generalno nepouzdane.

Veliku količinu električne energije teško je skladištiti, jer baterije još uvek nisu dovoljno napredne da bi uspešno optimizovale dotok energije u mrežu, pa višak struje srozava cene ispod nule. U takvim slučajevima građanima se ne isplaćuje novac, već im se račun za struju umanjuje na kraju godine. Zbog neobično toplog vremena u Nemačkoj je samo tokom oktobra potrošen 31 megavat sat električne energije po ceni manjoj od nule, piše „energetskiportal“.

Naime, tradicionalne električne mreže, koje se uglavnom oslanjaju na fosilna goriva, tako su dizajnirane da se pristižuća energija poklapa sa potražnjom. Međutim, tehnologija dobijanja struje iz obnovljivih izvora nije dovoljno razvijena da proizvodi struju u skladu sa potražnjom, jer zavisi od vremenskih uslova i nepredvidivih okolnosti, što predstavlja osnovni izazov za potpunu tranziciju na obnovljive izvore energije.

Po mišljenju stručnjaka, nepravilnosti sa negativnom cenom struje bi trebalo rešiti što pre, s obzirom da tržište obnovljive energije ubrzano raste zbog pojeftinjenja tehnologije i vladinih subvencija. Procene Međunarodne agencije za energiju govore da će do 2040. godine 40 posto globalne struje dolaziti iz obnovljivih izora, a da će ova industrija u narednih pet godina rasti brže od svih ostalih, zbog čega bi vlada trebalo da podstiče korisnike na veću potrošnju.

U Velikoj Britaniji proizvodnja energije iz obnovljivih izvora je bila tri puta veća od one dobijene iz uglja. Zbog naročito vetrovitog vremena u junu se u Engleskoj dogodila ista situacija kao i u Nemačkoj, kada su cene struje nekoliko sati bile negativne.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор