Ugalj nije više glavni izvor električne energije

U Nemačkoj su u prošloj godini obnovljivi izvori energije po prvi put pretekli ugalj kao osnovnu sirovinu za dobijanje struje. Poslednji podaci pokazuju da je u ukupnoj proizvodnji električne energije u 2018. udeo obnovljivih izvora bio veći od 40 procenata.

U 2010. godini udeo obnovljivih izvora je iznosio samo 19,1 posto, u 2017. godini 38,2 posto, a u prošloj godini čak 40 posto, pokazuju podaci istraživanja organizacije za primenjenu nauku Fraunhofer, a prenosi agencija Tanjug.

Uspon obnovljivih izvora energije u 2018. godini predstavlja dalji napredak u sprovođenju plana prema kojem bi najveća evropska privreda do 2030. godine trebalo da iz obnovljivih izvora dobija 65 procenata ukupne električne energije.

Prelazak na obnovljive izvore će svakako biti skup, budući da Nemačka namerava da do 2022. godine ugasi sve svoje nuklearne elektrane, a uveliko je u toku i sprovođenje projekta regulisanog napuštanja uglja kao energenta.

Ovo istraživanje je pokazalo da je proizvodnja struje iz energije sunca, vetra, biomase i vode prošle godine u Nemačkoj porasla za 4,3 posto na 219 teravatsati. Ako se u obzir uzmu svi izvori, uključujući tu i fosilna goriva, u kojima je ugalj imao 38 posto udela, u Nemačkoj je prošle godine ukupno proizvedeno 542 Twh električne energije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор