Najviše zaposlenih od ujedinjenja Nemačke

U Nemačkoj je zaposlenost dostigla rekordan nivo u prošloj godini, budući da je broj onih koji rade porastao za 1,3 procenta na 44,8 miliona angažovanih radnika.

Prema podacima Federalne kancelarije za statistiku (Destatis), broj zaposlenih je prošle godine povećan za 562.000, zahvaljujući čemu je dostignut rekordan nivo zaposlenosti još od ujedinjenja dve Nemačke 1991. godine.

„Veće učešće domaće populacije u radnoj snazi i priliv stranih radnika neutralisali su negativne demografske efekte, tako da je broj zaposlenih u 2018. godini bio najveći od ujedinjenja Nemačke“, navodi se na sajtu Destatisa.

Podaci pokazuju da je u Nemačkoj zaposlenost u 2017. godini bila povećana za 1,4 procenta, dok je 2018. godina bila 13. godina za redom da zaposlenost u najvećoj evropskoj privredi beleži porast.

Prošlogodišnjim dobrim rezultatima u najvećoj meri je doprineo uslužni sektor u kojem je zaposlenost porasla za 1,2 procenta ili za 384.000 radno angažovanih ljudi. Broj nezaposlenih je istovremeno nastavio da pada i smanjen je za 8 procenata ili za 130.000 osoba, na ukupno 1,49 miliona.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор