Rekordno mala nezaposlenost u Nemačkoj

U Nemačkoj je u oktobru nezaposlenost pala na 2,2 miliona, uz sniženje stope nezaposlenosti ispod pet procenata, što su rekordni rezultati nezabeleženi od nemačkog ujedinjenja 1990. godine, piše “Dojče vele” (DW).

Stopa nezaposlenosti je u oktobru smanjena na 4,9 posto i po prvi put je na nivou manjem od pet posto, što je najmanja vrednost od kako Savezna agencija za rad vodi statistiku. Nezaposlenost je u odnosu na septembar smanjena za 53.000, a u odnosu na isti period prošle godine za čak 185.000 nezaposlenih.

Ekonomisti smatraju da je ovakva situacija posledica sezonskih fluktuacija, jer se posle letnje pauze zapošljava više ljudi. Nemačko tržište rada profitira i od dobre ekonomske situacije u zemlji, navodi DW, uz ocenu da su se perspektive mnogih firmi „malo pogoršale zbog nesigurne situacije na međunarodnom planu“.

Prema indeksu Savezne agencije za rad, nezaposleni u Nemačkoj imaju bolje šanse za zaposlenje nego ikada do sada, a potražnja za radnom snagom je posebno velika u oblasti tehnike, informacija i komunikacija, kao i u trgovini i građevini, dok se nešto manje radnika nego inače traži u logistici i skladištenju.

Poslodavci su Agenciji za rad u oktobru prijavili 824.000 slobodnih radnih mesta, što je za 44.000 više slobodnih poslova nego u istom mesecu prošle godine. Statistika pokazuje i da je u Nemačkoj u septembru registrovano ukupno 45,18 miliona zaposlenih, kao i da je za 561.000 zaposlenih više u odnosu na prošlu godinu, javlja DW.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор