U Nišu u ponedeljak prijemni za studije nemačkog

Za sve zainteresovane za studije nemačkog jezika i književnosti, Filozofski fakultet u Nišu organizuje polaganje prijemnog ispita u ponedeljak 5. novembra, od 15 do 17 sati. Na tek akreditovanu studijsku grupu moći će da se upiše 30 brucoša, od kojih petoro „na bužet“.

Dekanka Filozofskog fakulteta Natalija Jovanović kaže da je akreditacija studija Nemačkog jezika završena nakon mnogo muka, kao i da već sutra očekuju dozvolu za rad, da već u petak počinje prijavljivanje zainteresovanih budućih studenata, već za ponedeljak je zakazan prijemni ispit, a brucoši će indekse dobiti već 9. novembra.

– U planu su petak, subota i ponedeljak za prijavljivanje budućih studenata, jer već kasnimo i moramo da uhvatimo tempo. Kako je na fakultetu ostalo svega pet budžetskih mesta za upis, ona će biti dodeljena budućim Germanistima, a za sledeću godinu očekujemo da dobijemo od vlade bar 20 mesta na budžetu za ovaj program – rekala je Jovanovićeva za „južnevesti“ i najavila da bi predavanja na Odseku za Germanistiku trebalo da počnu 12. novembra.

U Nišu je potreba za germanistima velika, pokazuju podaci sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje. Na jugu Srbije to je deficitarno zanimanje i evidentna je potreba da Filozofski fakultet školuje ove kadrove. Iako je bilo mnogo prepreka u pokretanju ovog programa, potreba i interesovanje za studije nemačkog terala je niške profesore da ne odustaju.

– Interesovanje je bilo neverovatno veliko sve vreme. Ne možete da zamislite na kakve smo sve prepreke nailazili, da nam se u jednom trenutku sve učinilo besmisleno. Međutim, upravo interesovanje te dece i potreba za kadrovima su nas ubedili da ne odustajemo. Često su zvali direktori škola iz Vranja i Leskovca i pitali da li možemo da im ponudimo nastavnika ili profesora nemačkog jezika – priča Jovanovićeva.

Zgrada Filozofskog fakulteta nema dovoljno veliki prostor za više studenata ovog smera, a dekanka najavljuje moguće proširenje grupe u zavisnosti od stasavanja kadrova i interesovanja.

– Fakultetu je generalno problem prostor. Nadam se da ćemo naći nekakvo rešenje da popravimo tu situaciju i onda ćemo moći da se akreditujemo za veći broj studenata. Za sada još uvek nema naznaka da ćemo se nekako proširiti – dodala je Jovanovićeva.

Niška Grupa za germanistiku trebalo je da počne studije od oktobra, a poslednji “kamen spoticanja” bilo je to što je zbog novog Zakona o visokom obrazovanju ugašena Komisija za akreditaciju, a novo telo nije počinjalo da radi ni šest meseci od formiranja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор