Studije nemačkog u Nišu i dalje bez akreditacije

Odsek za germanistiku Filozofskog fakulteta u Nišu još uvek čeka na akreditaciju, pa je i dalje neizvesno hoće li ove jeseni upisati studente, kao što je to ranije bilo najavljeno.

Dekan Filozofskog fakulteta Natalija Jovanović je objasnila da je u gotovo svakodnevnom kontaktu sa Ministarstvom prosvete, iz kojeg stižu uveravanja da će Niš ove jeseni dobiti studije nemačkog jezika, međutim, za sada, kako kaže, još uvek nema kompletnu informaciju.

– Komisija za akreditaciju je tek 30. avgusta imala konstitutivnu sednicu. Sad očekujemo novi sastanak na kome će se odlučivati o našem zahtevu za dodelu akreditacije. Komisija bi danas trebalo da održi “predsastanak”, nakon čega bi fakultet trebalo da sazna nešto više o akreditovanju – rekla je Jovanovićeva u petak, a prenosi agencija “Beta”.

Ona je navela da je niški Filozofski fakultet još pre godinu i po dana ispunio sve uslove za otvaranje Departmana za germanistiku, kao i da već godinu i po dana plaća petoro predavača.

– Kada dobije akreditaciju, Departman za germanistiku će priznati rezultate prijemnog ispita studentima koji su ga položili u Beogradu, Novom Sadu ili Kragujevcu, a razmišljamo i o raspisivanju trećeg upisnog roka – rekla je Jovanovićeva i naglasila da će nakon dobijanja akreditacije Odsek startovati sa radom bez obzira na broj studenata.

Na evidenciji niške Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, nema nezaposlenih nastavnika nemačkog jezika i to se zanimanje ubraja u deficitarna. Prema ranijem planu, Departman za germanistiku Filozofskog fakulteta u Nišu trebalo bi da pohađa 30 studenata, od kojih 20 na budžetu, a 10 samofinansirajućih.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор