Dualno obrazovanje po nemačkom modelu

made-in-germany-rs-diploma

Na predstavljanju studije izvodljivosti uvođenja dualnog sistema obrazovanja, ministar privrede Željko Sertić je istakao da je u Srbiji prisutan jaz između potreba tržišta rada i praktičnih veština i znanja koje se stiču formalnim obrazovanjem, i najavio da će sistem dualnog obrazovanja obezbediti kvalifikovanu radnu snagu.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman pozdravio je inicijativu za uvođenje dualnog obrazovanja i dodao da je Srbija na dobrom putu. On je istakao da su nemačke kompanije do sada u Srbiju uložile više od milijardu eura i zaposlile oko 6 000 ljudi i poručio da će biti još više nemačkih investicija u Srbiji.

– Važno je da se započete reforme nastave, naročito u pogledu privatizacije i zakonskih normi. Nemački investitori traže dobro obučenu radnu snagu i imaju veliku potrebu za zanatlijama, električarima i drugim tehničkim zanimanjima sa iskustvom – rekao je nemački ambasador, prenosi “Naša”.

Ministar Sertić kaže da je kvalifikovana radna snaga važna u svim zemljama gde je privreda u razvoju, a da je još važnija u državama kao što je Srbija koja sprovodi reforme i razvojne projekte. On je naglasio da bi trebalo vratiti zanatsko obrazovanje kakvo je nekada postojalo u Jugoslaviji (SFRJ).

– Mi smo nekada imali dobro razvijeno tržište radne snage i dobar sistem obrazovanja, na šta smo bili ponosni. To se zvalo malo drugačije. Nije se zvalo dualni sistem obrazovanja, ali je takav sistem postojao i funkcionisao u našoj zemlji – objasnio je Sertić.

Na predstavljanju studije izvodljivosti uvođenja dualnog sistema obrazovanja zaključeno je da kvalifikacije radnika nekada nisu pravi odraz njihovog znanja i veština, a naročito kada su u pitanju zanatska zanimanja, zbog čega je uvođenje dulanog modela obrazovanja pravo rešenje za ovaj problema.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор