Nemački političari na udaru hakera

Nepoznati počinioci su ukrali milione podataka nemačkih političara, novinara i drugih poznatih ličnosti u možda najvećem sajber napadu u dosadašnjoj istoriji ove zemlje, prenosi dnevni list “Bild”.

Masivnim hakerskim napadom, koji je prekinut krajem oktobra, a za koji niko ne zna kada je započeo, pogođeni su političari gotovo svih političkih stranaka u Nemačkoj, o kojima je na internetu objavljeno više hiljada podataka sa delimično ličnim informacijama. Izuzetak predstavljaju članovi desničarske AfD partije, čijih podataka za sada još uvek nema na internetu.

Nemačka ministarka pravosuđa Katarina Barlej je izjavila da se radi o “teškom napadu“, dok je kancelarka Angela Merkel, koja je takođe pogođena sajber napadom, rekla da počinioci žele da uruše poverenje u nemačku demokratiju i institucije.

Na udaru hakerskih napada našao se i nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer, kao i brojni poznati umetnici, ali i novinari, pre svega javnog servisa ARD i ZDF, od čega je samo u ARD-u najmanje 33 novinara pretrpelo krađu podataka.

Povodom ovog slučaja Savezna služba za zaštitu ustavnosti (BfV) juče je pokrenula istragu u kojoj učestvuju i strane obaveštajne službe. Nemački mediji spekulišu da iza napada mogu biti države kao što su Rusija i Kina, jer Moskva navodno već godinama vrši masivne hakerske napade na Nemačku, a ne može se isključiti ni njena saradnja sa desničarskim ekstremističkim grupacijama u Nemačkoj.

Hakeri su na internetu objavili lične podatke o 405 političara iz vladajuće koalicija CDU i CSU, 294 političara SPD-a, 105 Zelenih, 82 pripadnika Levice i 28 članova FDP-a. Od Zelenih je posebno pogođen čelnik stranke Robert Habek, o kome su objavljeni značajni delovi porodične digitalne komunikacije, a na mreži se našla i prepiska bivšeg šefa SPD-a Zigmara Gabrijela.

Preliminarna istraga pokazuje da su hakeri najverovatnije u računare „upali“ preko „Outlook“ programa. Nakon što su uspeli da ukradu lozinke najmanje 30 političara, do drugih su došli preko mreža i naloga na socijalnim mrežama Tviter i Fejsbuk.

Među objavljenim podacima poznatih ličnosti nalaze se brojevi mobilnih telefona, adrese, brojevi ličnih dokumenata, izvodi iz elektronske komunikacije, računi, informacije o kreditnim karticama, a u pojedinim slučajevima i lične poruke iz kruga porodice, kao i kreditne kartice članova porodice.

– Kad je reč o kabinetu kancelarke, na osnovu prve provere izgleda da nijedna osetljiva informacija niti podatak nisu objavljeni, uključujući tu i kancelarkine – izjavila je portparolka vlade na redovnoj konferenciji za novinare, a prenosi agencija Rojters.

Ministarstvo naglašava da je koordinaciju u istrazi ovog slučaja preuzeo Centar za sajber odbranu, kao i da je za sada jedino jasno da krađa podataka nije izvršena preko vladine mreže, te da postoji mogućnost da je išla preko mreže Bundestaga.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор