Špijunirana trećina nemačkih MSP

Strane države, konkurenti ili zaposleni špijunirali su čak trećinu nemačkih malih i srednjih preduzeća, navodi se u saopštenju ekspertskog tima, u čijem sastavu su i predstavnici nemačke Federalne kancelarije za borbu protiv kriminala (BKA).

Nemački zvaničnici i direktori kompanija su zabrinuti zbog industrijske špijunaže, a sajber eksperti upozoravaju da je Nemačka, sa svojom tehnološkom ekspertizom, naročito zanimljiva meta za sajber napadače, među kojima su i strane države, prenosi agencija Rojters.

“Industrijska špijunaža ne pogađa samo globalne igrače”, navodi se u izveštaju ekspertskog tima sastavljenog od stručnjaka BKA, nemačkih istraživačkih instituta, državne kancelarije Baden-Vrtemberga za krivične istrage i jedne policijske akademije.

– Rezultati naših istraživanja pokazuju da ni jedna kompanija nije sigurna. Napadi mogu pogoditi sve sektore i kompanije svih veličina – poručila je Ester Bolhefer sa Fraunhofer Instituta za istraživanje sistema i inovacije.

U istraživanju se takođe upozorava da u Nemačkoj jedna petina kompanija nema nikakvu strategiju za otkrivanje ili sprečavanje špijunaže i sajber napada i potpuno su nespremne za njih.

“Mala i srednja preduzeća, koja obezbeđuju najveći broj radnih mesta u Nemačkoj i čine „kičmu“ privrede, razvijaju vrlo vredno i traženo stručno znanje koje izaziva interesovanje kod konkurenata ili drugih zemalja. Ova pretnja dolazi kako iznutra, iz redova nezadovoljnih zaposlenih ili bivših zaposlenih, tako i spolja, putem sajber-špijunaže“, zaključuje se u studiji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор