Na Malti posluje 2.000 nemačkih fantomskih firmi

Na osnovu anonimne dojave nemačke vlasti trenutno ispituju oko 2.000 fantomskih firmi registrovanih na Malti, koje su osumnjičene za proneveru, a mogle bi biti povezane sa velikim nemačkim kompanijama.

Nemačka savezna država Severna Rajna-Vestfalija već duži niz godina predvodi borbu protiv utaje poreza Nemaca koji svoj novac drže u inostranstvu kako bi izbegli plaćanje poreza, često u Švajcarskoj, Lihtenštajnu i drugim državama, prenosi “N1”.

Po rečima Norberta Valter-Borjansa, ministra finansija ove nemačke pokrajine, na spisku se nalaze malteške filijale velikih nemačkih kompanija, a postoje opravdane sumnje da se one koriste za utaju poreza, na primer upotrebom firmi “poštansko sanduče”, fiktivno formiranih da prikriju finansijske transakcije.

Savezna država Severna Rajna-Vestfalija je krajem aprila dobila preko anonimne dojave disk na kome je lista od 70.000 stranih firmi registrovanih na Malti, inače često optuživanoj da utajivačima služi kao “poreski raj”. Između 1.700 i 2.000 firmi sa ovog spiska vezano je za nemačke kompanije, izvestio je regionalni ministar.

Vlasti više nemačkih pokrajina su od 2006. godine u više navrata dobijale od anonimnih izvora diskove ili USB-ove sa informacijama o osobama osumnjičenim za proneveru. Zahvaljujući tome što je kupilo te podatke, nemačko Ministarstvo finansija je 2010. godine sakupilo 1,6 milijardi eura od poreskih prekršilaca.

Takav metod rada je doveo do polemike u Nemačkoj i zaoštrio njene odnose Švajcarskom, koja je posebno na meti nemačkih fiskalnih vlasti. Nemačka sumnja da je Švajcarska pokušala da opstruira njenu strategiju za borbu protiv utaje poreza, tako što špijunira njene istražitelje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор