Trećina nemačkih firmi očekuje gubitke

made-in-germany-rs-berza

U Nemačkoj 38 posto anketiranih proizvođača strahuje da će se „Bregzit“ negativno odraziti na njihovu poslovnu aktivnost, dok je 61 posto njih reklo da ne očekuje bilo kakav negativan uticaj.

Rezultati istraživanja nemačkog ekonomskog instituta „Ifo“ pokazuju i da samo jedan procenat ispitanika očekuje pozitivne efekte od izlaska Britanije iz Evropske unije po njihovo poslovanje, prenosi agencija „Tanjug“.

Velike nemačke kompanije sa više od 500 radnika posebno su zabrinute zbog odluke Velike Britanije. Među njima 53 posto očekuje negativne posledice na poslovnu aktivnost. Kod izvozno orijentisanih proizvođača, taj procenat iznosi 41 posto, što je blago iznad ukupnog proseka, navodi se u saopštenju Ifo instituta.

U industriji elektronike udeo preduzeća koja strahuju od negativnih efekata Bregzita bitno nadmašuje prosek, sa čak 52 procenta. U automobilskoj industriji taj udeo je 49 posto, u metalskoj oblasti 45 posto, u proizvodnji opreme 43 posto, a u hemijskoj industriji 39 posto.

Nešto optimističnija predviđanja imala su preduzeća u sektoru proizvodnje hrane, pića i u duvanskoj industriji, gde sumorna očekivanja iskazuje 28 posto preduzeća, dok taj udeo u tekstilnoj i industriji odeće i kože iznosi svega 21 posto.

U anketi Ifo Instituta, sprovedenoj od 6. do 21. juna, učestvovalo je 1.478 proizvodnih kompanija u Nemačkoj, navodi se u saopštenju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор