Nemački sistem socijalne pomoći na udaru bandi iz Rumunije i Bugarske

Samo tokom prošle godine kriminalne bande iz Rumunije i Bugarske su lažnim navodima oštetile nemački sistem socijalne pomoći za preko 50 miliona eura, navodi nemački javni servis “ARD” pozivajući se na izvore u vladi.

Ove su bande organizovano dovodile u Nemačku siromašnije ljude iz svojih država, pri čemu neki mediji pominju nacionalnu zajednicu Roma, gde su ih, uz lažne podatke o stanovanju i broju članova porodice, fiktivno zapošljavale i otpuštale i na osnovu toga uzimale pomoć za dugoročno nezaposlene, takozvani “Harc IV”.

Mesečna socijalna pomoć za dugoročno nezaposlene u Nemačkoj iznosi 409 eura, a na to još treba dodati i naknadu za dečji dodatak i pomoć pri plaćanju stanarine, prenosi agencija “Hina”.

U saopštenju nemačke vlade se navodi da službenici Zavoda za zapošljavanje, preko kojih se vrši prijavljivanje, obračun i isplata ovih socijalnih pomoći, nisu u mogućnosti da proveravaju navode korisnika zbog prevelikog obima posla i manjka osoblja, što otvara prostor za zloupotrebu.

Pravo na financijsku pomoć Harc IV za dugotrajno nezaposlene imaju nemački državljani, dok građani EU prvo moraju neko vreme da budu zaposleni u Nemačkoj kako bi stekli pravo na ovu pomoć.

Kriminalne bande iz Rumunije i Bugarske fiktivno zapošljavaju svoje siromašne sugrađane da bi ih nakon kraćeg vremena otpustile i u njihovo ime nastavile da primaju socijalnu pomoć.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор