Nemačka i Nemcima postaje sve skuplja

Cene u Nemačkoj rastu kako nisu u poslednjih deset godina, a u oktobru su bile za 2,5 posto veće nego pre godinu dana, saopštava Savezni zavod za statistiku (Destatis) i navodi da su najviše od svega poskupeli energija za domaćinstva i goriva, za 8,9 posto.

Rast cena nafte je za sobom povukao i rast cena drugih energenata. Cena sirove nafte se obračunava u dolarima, a euro polako slabi, pa su sirova nafta i njeni derivati postali skuplji za evropske potrošače. Cene hrane u Nemačkoj su porasle za 1,9 posto, a kirije za 1,6 posto. Za rast inflacije stručnjaci imaju razna objašnjenja, među kojima i ono da su tome doprineli skupi paket-aranžmani za letovanja, piše “Dojče vele”.

Evropska centralna banka (ECB) projektuje srednjoročni porast cena za nešto manje od 2 posto, što je dovoljno visok nivo za podsticanje investiranja, jer bi konstantno niske ili opadajuće cene navele preduzeća i potrošače da odlažu investiranje, a to koči privredu.

Pošto su cene već neko vreme u stalnom porastu, ECB namerava da krajem ove godine prestane da kupuje vrednosne papire. Štediše će, međutim, morati još da se strpe, jer bi kamate u eurozoni morale da ostanu na nuli bar do kraja leta 2019. godine.

Čelnik Evropske centralne banke Mario Dragi od marta 2016. drži kamate za snabdevanje banaka novcem na nuli. Mnogi Nemci mu zbog toga zameraju, jer je štednja u Nemačkoj i dalje najomiljenija forma ulaganja novca, a 50 posto nemačkih građana poseduje štedne knjižice. Ukoliko inflacija i dalje bude rasla, štediše će biti na gubitku, zaključuje Dojče vele.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор