Na ivici siromaštva 19% Nemaca

Uprkos snažnom ekonomskom rastu i rekordno niskoj stopi nezaposlenosti, 19 procenata nemačkog stanovništva živi na ivici siromaštva, javlja nemačka Savezna kancelarija za statistiku (Destatis).

Iako se u odnosu na 2016. godinu situacija poboljšala, na ivici siromaštva još uvek živi 15,5 miliona Nemaca, odnosno onih nemačkih građana čija su mesečna primanja manja od 60 posto u odnosu na prosečna, prenosi agencija „Hina“.

Računica Destatisa pokazuje da za jednočlano domačinstvo ova granica iznosi 1.096 eura, dok je za četvoročlanu porodicu, od kojih su dva člana deca, na nivou od 2.302 eura. Ekstremno siromašnim smatra se samo mali broj nemačkih građana, ili 3,4 procenta, a u tu grupu spadaju svi koji finansijski nisu sposobni da plate stanarinu, grejanje ili komunalne usluge.

Socijalna udruženja u Nemačkoj zahtevaju šire mere borbe protiv siromaštva, u koje bi bila uključena bolja regulacija tržišta rada i smanjenje obima radnih odnosa na određeno vreme.

„Rastuće blagostanje očigledno ne zahvata sve slojeve nemačkog društva. U situaciji kada pored rasta ekonomije, visina stope siromaštva ostaje ista, vreme je da se zapitamo šta nije u redu“, poručio je Ulrih Šnajder, predsednik Udruženja zajedničkih socijalnih službi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор