Novčanica od 0 € sa likom Marksa

Povodom obeležavanja 200-godišnjice od rođenja Karla Marksa, njegov rodni grad Trir je odštampao novčanicu sa likom slavnog nemačkog filozofa u apoenu od nula eura, koja je postala apsolutni hit među turistima.

Cena ovog suvenira sa likom Marksa iznosi tri eura. Kolekcionari i turisti su za manje od mesec dana razgrabili 5.000, a do sada je prodato preko 100.000 ovih novčanica i niko nije očekivao da će one dostići tako veliku popularnost, navode u lokalnoj turističkoj organizaciji.

Dojče vele ocenjuje da prilikom realizacije ove ideje verovatno nije dovođeno u pitanje koliko će vredeti novčanica sa likom ideologa utopijskog komunističkog društva u kojem će “svako dobijati prema svojim potrebama”.

Ove godine Trir je prepun suvenira koji podsećaju na velikog sina tog grada, a svuda se mogu kupiti suveniri posvećeni Karlu Marksu: šolje, penkala i posteri, krpice za čišćenje naočara, male muzičke kutije koje sviraju Internacionalu, magneti za frižidere…

Inače, ova “novčanica” ima i vodeni žig, metalnu traku, štampana je na posebnom papiru i generalno ima sve osobine prave novčanice. Dojče vele zbog toga u šali napominje da izdavač ove novčanice nije Evropska centralna banka (ECB), već firma koja se u Triru bavi turističkim marketingom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор