U Triru postavljena Marksova statua

U Triru, na jugu Nemačke, rodnom gradu osnivača komunizma Karla Marksa, postavljena je velika bronzana skulptura ovog čuvenog filozofa, koja je na poklon još prošle godine dobijena od Republike Kine.

Ova statua, teška tri tone i viša od pet metara zajedno sa postamentom, podignuta je uoči proslave 200 godina od rođenja uticajnog nemačkog mislioca i filozofa, jubileja koji će 5. maja biti svečano obeležen otkrivanjem statue, prenosi agencija „Srna“.

Statua Karla Marksa, za koga gradski zvaničnik Andreas Ludvig kaže da je “najčuveniji sin Trira”, prikazuje zamišljenog filozofa kako drži knjigu u ruci. Poklon kineske vlade gradsko veće Trira je još u martu prošle godine prihvatilo nakon prethodnog glasanja.

Fotelja u kojoj je nemački filozof Karl Marks sedeo dok je čitao i pisao, a verovatno u kojoj je proveo i svoje poslednje sate života, takođe će biti takoizložena u njegovom rodnom mestu sledećeg meseca.

Istrošena hrastova fotelja iz Marksovog stana u Londonu, trebalo bi da u Trir stigne u četvrtak, kako bi na vreme bila spremna za izložbu povodom proslave predstojećeg jubileja. Fotelju je 2014. godine nemačka Fondacija “Fridrih Ebert” kupila od Marksove porodice u Parizu, i od tada se nalazi u Bonu.

– Tu fotelju vidimo kao simbol njegovih ideja koje nastavljaju da žive i nakon njegove smrti – izjavila je An Katrin Tom, kustoskinja Muzeja Karla Marksa, u kome će ova fotelja biti izložena.

Karl Marks, jedan od duhovnih začetnika ideje modernog socijalizma i komunizma, rođen je 5. maja 1818. godine, a u rodnom gradu Triru je proveo prvih 17 godina svoga života.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор