U Triru postavljeni semafori sa Marksovim likom

Dvestagodišnjicu rođenja najvećeg komunističkog mislioca Karla Marksa, njegov rodni grad Trir proslavlja na neuobičajeni način, postavljanjem semafora sa likom ovog uticajnog nemačkog filozofa.

Pisac „Manifesta Komunističke partije“ je rođen 5. maja 1818. godine u zapadnoj Nemačkoj, u gradu Triru, gde je živeo do svoje sedamnaeste godine. Kako bi odala počast svom nekadašnjem sugrađaninu, gradske uprava je u ovom gradu početkom nedelje postavila nove semafore sa Marksovim likom, koji menjaju boje.

Novi niz semafora biće postavljen u blizini rodne kuće i muzeja Karla Marksa, a gradonačelnik Volfram Lejbe poručuje da „Trir svetli za Marksa“, javlja nemački portal „trier.de“.

Godišnjica Marksovog rođenja je izazvala polemike u ovom gradu, nakon što su gradske vlasti prošle godine prihvatile bronzani spomenik čuvenog filozofa, dobijen kao poklon od kineskih zvaničnika. Spomenik bi trebalo da bude i zvanično postavljen u maju mesecu, međutim protivnici smatraju da slavljenje Marksa baca u senku patnje pod komunističkim režimima u 20. veku.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор