Srbija daje Kontinentalu 9,5 miliona €

U srpskoj IT javnosti se poslednjih nekoliko dana vodi polemika oko najave da će nemačka kompanija „Continental“ dobiti državnu subvenciju od ukupno 9,5 miliona eura, što iznosi čak 19.000 eura po svakom zaposlenom.

Tim povodom, srpska premijerka Ana Brnabić je objasnila da su Kontinentalu date subvencije za otvaranje istraživačkog centra u Novom Sadu, jer će Srbija od tog centra imati veliku korist, kao i zbog toga što u pitanju nije autsorsing kompanija.

Na ovakav potez vlade domaći IT sektor se pobunio, pošto je subvencija data stranoj IT kompaniji, a ne nekoj domaćoj. Međutim, Brnabićeva je podsetila da je prethodna vlada stopirala davanje subvencije za kompaniju „Endava“, nakon čega je odlučila da se IT kompanijama ne daju subvencije, prenosi agencija „Tanjug“.

– Kontinental je potputno drugačiji slučaj, pošto je Endava autsorsing kompanija koja zapošljava pogramere. U slučaju Kontinentala imamo istraživački centar u Srbiji, koji promoviše našu zemlju kao destinaciju za istraživanje i razvoj, a u Srbiju donosi drugačiju tehnologiju i znanje. Od tog će centra imati veliku korist naše start ap kompanije i programeri – poručila je Brnabićeva.

Ona je objasnila da će Kontinental zapošljavati, pre svega, mašinske i elektroinženjere sa fakulteta, kako bi ih obučio za sprecifičnu istraživačku granu, što će za Srbiju značiti mnogo više nego da se radi o nekoj IT kompaniji koja je došla kod nas da bi se bavila autsorsingom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор