Nemačke penzije veće za tri posto

Ove godine penzije u Nemačkoj će porasti za više od 3 procenta, što je uslovljeno porastom plata u ovoj zemlji, a ovakvo povećanje znatno je iznad stope inflacije najveće evropske privrede.

Nemačko Ministarstvo rada je izvestilo da će 1. jula u nekadašnjoj zapadnoj Nemačkoj penzije biti povećane za 3,22 posto, odnosno za 3,37 posto u istočnom delu zemlje, prenosi agencija „Asošijeted pres“ i navodi da je godišnja stopa inflacije u Nemačkoj u februaru iznosila 1,4 posto.

Rast penzija u Nemačkoj povezan je sa kretanjem zarada zaposlenih, a nedavno se u toj zemlji dogodio snažan porast plata, što je direktno bilo podstaknuto stabilnim ekonomskim rastom.

Sa novim povećanjem penzija, iznosi na penzionim čekovima građana na istoku zemlje dostići će nivo od 95,8 procenata iznosa koji se isplaćuje penzionerima u zapadnom delu, u kome, inače, živi većina nemačkog stanovništva.

ako je planirano, ova razlika u primanjima nemačkih penzionera na zapadu i istoku zemlje trebalo bi da bude izjednačena do sredine 2024. godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор