Veće vojno prisustvo Nemačke u Avganistanu

Tokom posete Avganistanu, nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen je izjavila da Nemačka želi da poveća svoje vojno prisustvo u toj zemlji.

To je prvi put da neko od nemačkih zvaničnika javno ukazuje da bi Berlin mogao prihvatiti poziv SAD da poveća broj svojih vojnika, kako bi se preuzele teritorije od talibanskih pobunjenika, napominje agencija „Rojters“.

– Vojnici, i naročito oni koji ih obučavaju, govore mi: Imamo dovoljno stručnjaka za obuku, ali značajno više bismo mogli da uradimo ako bi imali bolje zaštitne komponente i više bezbednosnog osoblja – rekla je nemačka ministarka tokom posete Mazari Šarifu, gradu na severu Avganistana, uz napomenu da bilo kakve dodatne raspodele vojnika prethodno mora da odobri nemački parlament.

U okviru NATO misije za obuku avganistanskih bezbednosnih snaga, Nemačka trenutno ima 980 vojnika stacioniranih u Hindukušu, planinskoj regiji u Avganistanu i Pakistanu, što je drugi najveći kontigent jedne zemlje posle SAD.

Američki predsednik Donald Tramp je u avgustu odobrio povećanje broja američkih vojnika u Avganistanu, kako bi se intenzivirala obuka tamošnjih bezbednosnih snaga i sprovele operacije u borbu protiv terorizma, a sa ciljem preuzimanja teritorije od talibanskih pobunjenika i njihovog pristajanja na mirovne pregovore.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор