Nemaćki vojnici napuštaju Kosovo

Nakon odlaska holandskih trupa Kfora sa Kosova i Metohije, odlazak najavljuju i Nemački vojnici, koji bi trebalo da se povuku do kraja iduće godine. Međutim, deo oficira će ipak ostati u sastavu Kfora kao instruktori za obuku buduće vojske Kosova.

Nemački “Bundesver” je trenutno u velikoj reorganizaciji. U njegovom fokusu su dešavanja na istoku Evrope, kao i težnja za formiranjem zajedničke evropske vojske, za koju Nemačka ozbiljno lobira, prenosi “Pravda”.

Nemačke jedinice Kfora, koje su stacionirane u blizini Prizrena, za sobom će ostaviti kamp na 42 hektara, 23 zgrade sa 550 soba za smeštaj oko 1.200 ljudi. Deo kampa simbolično će, uz poštovanje Rezolucije 1244 biti vraćen Unmiku, a zatim prebačen na upravljanje opštini Prizren za obuku BSK-a.

Zona odgovornosti Kfora podeljena je na pet regiona: Sever pod upravom Francuza, Istok pod komandom SAD, Jug pod zapovedništvom Nemačke, Zapad pod upravom Italije i Centar kojim komanduje Velika Britanija. Na temelju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, Kfor je 12. juna 1999. stigao na Kosovo sa 50.000 vojnika iz 39 država sveta. Taj broj je 2007. smanjen na 16.000, da bi danas iznosio oko 4.600 vojnika iz 31 zemlje.

Nemački sastav, koji je u početku imao 7.000 vojnika, sada je sveden na 1.500. U neku ruku broj vojnika Kfora na Kosovu srazmeran je broju pripadnika Bezbednosnih snaga Kosova (BSK), u čijem sastavu je 4.000 lica, od čega je 2.500 aktivnih.

Po mišljenju vojnog analitičara Andreja Mlakara, razlog za odlazak Nemaca treba tražiti u njenom protivljenju formiranju vojske Kosova, i uverenju da su postojeće BSK sasvim dovoljne. Drugi razlog je sama reorganizacija nemačke vojske, koja je prvi put nakon deset godina objavila takozvanu belu knjigu, u kojoj kao prioritete delovanja navodi terorizam, izbeglički talas i aneksiju Krima. Dodatne razlog je i što je Nemačka već poslala veliki vojni kontigent u Litvaniju i Estoniju, a da takav sprema i za Poljsku.

Nemačku vojsku trenutno iznutra potresaju ozbiljni problemi, jer se protiv 300 njenih pripadnika vodi istraga zbog veličanja nacizma, što je posledica narastanja desničarskih pokreta u zemlji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор