Nemački turisti napuštaju Tursku

made-in-germany-rs-turska-zastava

Nakon poslednjih terorističkih napada u Istanbulu, uspaničeni nemački turisti otkazuju putovanja u Tursku, a posledice odlaska glavnih klijenata biće katastrofalne za celokupnu ekonomiju zemlje.

Turizam u Turskoj je posle incidenta sa obaranjem ruskog vojnog aviona Su–24 i uvođenja ruskih sankcija ovoj zemlji, ostao bez gostiju iz Rusije, a gosti iz Nemačke predstavljali su poslednju nadu za turski turizam koji još nije uspeo da se oporavi, piše nemački list “Cajt”, a prenosi “Sputnjik”.

Potpuno je jasno da će treći teroristički napad koji se za pola godine desio u Turskoj pogubno uticati na turistički biznis u toj zemlji. Po mišljenju Martina Lomana, stručnjaka za turizam iz Kilja, terorizam u poslednje vreme dobija novi vid, jer je sve češće usmeren protiv turista. Nemačko Ministarstvo inostranih poslova savetovalo je putnicima da “privremeno izbegavaju“ okupljanje na javnim mestima i u blizini turističkih znamenitosti Turske.

Prema statističkim podacima, građani Nemačke činili su najznačajniji deo posetilaca u Turskoj u 2014. godini, kada ih je u toj zemlji boravilo više od četiri i po miliona. Na drugom mestu bili su ruski turisti, ali se turski biznis sa njima oprostio još u novembru prošle godine kada su se odnosi pogoršali posle incidenta sa obaranjem vojnog aviona, od kada ruski turoperateri više ne nude svojim klijentima putovanja u Tursku.

Kako navodi autor teksta objavljenog u nemačkim novinama, sankcije za turski turizam imaju dvostruke posledice. Jedna je što zbog odsustva ruskih gostiju mnoštvo hotelskih soba ostaje prazno, a druga što turoperateri drugih zemalja počinju da traže velike popuste. Ovaj talas neuspeha koji je zapljusnuo turski turistički biznis, uticaće na celokupnu ekonomiju te zemlje, smatra autor.

– Turizam je izuzetno važan sektor turske ekonomije i jedan od glavnih izvora strane valute – navodi Martina Simon, stručnjak Nemačkog društva za međunarodnu saradnju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор