Nemački turisti u 2016. potrošili 88 mlrd. €

Nemci su u toku prošle godine potrošili rekordnih 88 milijardi eura na turistička putovanja i odmor, podaci su Istraživačkog društva za odmore i putovanja, koji su u Berlinu predstavljeni na Sajmu turizma.

Teroristički napadi po svetu nisu bitno uticali na smanjenje putovanja, ali jesu na izbor destinacije. Tako je prošle godine Tursku posetilo 23 posto Nemaca manje nego u 2015, severnu Afriku 29 posto manje, a interesovanje je opalo i za letovanje u Francuskoj.

Za ovu godinu 69 posto Nemaca planira odlazak na odmor, svega 12 posto neće putovati, dok ostali još nisu doneli odluku. Španija je i dalje najpopularnija za nemačke turiste, a za njom su Italija, Turska, Austrija i Grčka, prenosi “RTS”.

Međutim, za svoje državljane Nemačka je u 2016. godini ipak bila najomiljeniji turistička destinacija, a čak 30 posto njih je svoje odmore, kraće i duže od pet dana, provodilo upravo u domovini, posebno u bivšoj istočnonemačkoj pokrajini Meklenburg – Prednja Pomeranija na obalama Baltika i na granici prema Poljskoj.

Nemci kod svojih poslodavca odmor uredno najavljuju još na početku godine, iako šestonedeljni školski raspust, koji u svih 16 nemačkih pokrajina počinje različitog datuma, redovno stvara probleme i izaziva stres.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор