Nemačka podržava ekonomiju Srbije i regiona

made-in-germany-rs-srpska-i-nemacka-zastava

Kroz zajedničke projekte dualnog obrazovanja i podsticanja preduzetništva nemačke institucije i poslovna zajednica će podržati održivi razvoj i rast srpske ekonomije, najavljeno je na sastancima u Berlinu u kojima je učestvovao i Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS).

U saopštenju PKS se navodi da je nemačka podrška usmerena ka većem zapošljavanju i jačanju kapaciteta privrede za privlačenje investicija i povećanje izvoza, a najavljuje se da će ona biti realizovana i kroz inicijative za jačanje infrastrukturnog i poslovnog povezivanja Zapadnog Balkana.

O daljim koracima u realizaciji bilateralnih i regionalnih inicijativa, Čadež je na odvojenim sastancima razgovarao u kabinetu nemačke kancelarke Angele Merkel, u Ministarstvu spoljnih poslova, Ministarstvu za privredu i energetiku, Ministarstvu za privrednu saradnju i razvoj, kao i u Udruženju industrijskih i trgovinskih komora Nemačke.

Uz predsednika PKS, u poseti Berlinu je i predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju. Nemački sagovornici visoko su ocenili dosadašnje rezultate u saradnji privrednih komora Srbije i Kosova, u otklanjanju prepreka za trgovinu i investiranje, povezivanju kompanija članica dve komore, kao i poslovnih zajednica regiona.

Generalni direktor Udruženja nemačkih industrijskih i trgovinskih komora Martin Vansleben pohvalio je PKS za napredak u reformi komorskog sistema, a Marko Čadež je zahvalio nemačkim komorama na dosadašnjoj snažnoj podršci u procesu modernizacije, kreiranja i donošenja novog Zakona o privrednim komorama. Na ovom sastanku su dogovorene konkretne koraci na unapređenju komorskih aktivnosti, rasta i razvoja privrede Srbije i regiona. Već sredinom marta u Frankfurtu će se održati još jedan u nizu nemačko-srpskih poslovnih foruma, na kome se očekuje prisustvo najviših državnih zvaničnika.

Među svojim članstvom nemačke komore će pojačati promociju Srbije kao investicione i poslovne destinacije, dok će kroz saradnju PKS i Nacionalnog udruženja za logistiku i nabavke, srpskim preduzećima biti omogućeno značajnije uključivanje u lanac dobavljača velikih nemačkih kompanija.

Vansleben je najavio i podršku nemačkih komora aktivnostima Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, kao i drugim vidovima regionalne saradnje, sa ciljem jačanja kapaciteta i većeg uključivanja poslovnih zajednica regiona u realizaciju projekata za ekonomsko jačanje i brže eurointegracije regiona. Na sastancima u Berlinu govorilo se i o potencijalima za saradnju na projektima čiji je cilj savladavanje izazova sa kojima su se Srbija i region suočili nakon izbijanja migrantske krize.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор