Nemačka ulaže u litvanske vojne baze 110 mil. €

Naglašavajući posvećenost Nemačke odbrani svoje baltičke saveznice Litvanije, nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen je najavila da će do kraja 2021. godine ta zemlja investirati 110 miliona eura u unapređenje litvanskih vojnih baza.

– Želimo da pojasnimo da Litvanija nije sama i nikad neće ostati sama. Nikada više ova država neće morati da žrtvuje svoju slobodu i nezavisnost. Ostaćemo ovde sa nemačkim oružanim snagama dokle god smo potrebni i dokle god bezbednosna situacija to zahteva – izjavila je fon der Lejen za medije tokom posete nemačkim vojnim snagama u Litvaniji, a prenosi agencija Rojters.

Pozdravljajući izjavu nemačke ministarke, litvanski ministar odbrane Rajmundus Karoblis je istakao da je to prvi put da se tako jasno i sa tako visokog političkog nivoa moglo čuti da je Nemačka u Litvaniji dugoročno, dok se bezbednosna situacija ne promeni.

Nemačka u Litvaniji predvodi NATO snage od 1.200 vojnika iz 10 zemalja, koje su tu poslate pre dve godine u sklopu napora NATO saveza da nakon aneksije Krima 2014. godine učvrsti svoju poziciju duž granica Rusije.

Bivša sovjetska republika Litvanija se 2004. godine pridružila NATO-u zajedno sa susednim baltičkim državama Letonijom i Estonijom, i još nekoliko bivših komunističkih država, podseća britanska novinska agencija.

Nemačka vlada je juče pružila uveravanja NATO-u da će se, uprkos manjem manevarskom prostoru u svom budžetu, držati cilja o povećanju izdataka za odbranu na 1,5 posto svog bruto domaćeg proizvoda do 2024. godine, izjavio je za Rojters neimenovani bezbednosni izvor.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор